Zanaat

                                                                    👉KAS                                                                                                              Kalaycılık nedir ?

  Kalaycılık; Bakırların ortaya çıktıktan sonra bir nevi bakırı tamamlama adına doğmuş bir meslek dalıdır. Kullanılan bakır eşyalar zamanla tabaka tutar, bu tabaka ve oksitlerden bakırı arındırıp herhangi bir zehirlenmeyi önlemek için doğan bir meslektir. Bakırın ısıtılıp nişadır tozuyla silindikten sonra kurşun gibi yumuşak metallarla kaplanması işlemidir kalaycılık. Geçmişte bakır araç gereçlerin satıldığı mağazaların bir bölümünde ya da yan sokağında kalaycı dükkanlarına çok sık rastlanırken, günümüzde bu ihtimal oldukça düşüktür.

Kalaycılık Mesleği ne durumda ?

Kalay ustası, 1960 ve öncesine nazaran yok denecek kadar azdır. Altmışlı yıllara kadar cadde, sokak, pazar yerinde karşılaşılan kalaycı dükkanları günümüzde belirli semtler dışında yok. Ülke de sanayinin gelişmesi ve bakırın maliyetinin yüksek olmasınında etkisiyle kullanımı azalmıştır. Bakır kullanımını azalmasıyla kalaycılık mesleğide popülerliğini yitirmiştir. Artık oturup iş beklemek yerine işe gitme geleneği doğmuş ve gezici kalaycılık ortaya çıkmıştır. Bu işler yapanlar da Romenler ve Abdallardır. Bakır raflardaki yerini çelik ve seramiklere bıraktı. Bu değişimle beraber bir meslek olan kalaycılıkta piyasadan silindi. Günümüzde kalaycı dükkanlarının çok olduğu kabul edilen Trabzon da dahi kalaycı sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek seviyede.

Kalaycının gözünden…

Bu kadar köklü bir geçmişe sahip olan mesleği icra eden sayılı kişilerden biri olan Muzaffer GÖRE durumu şöyle özetliyor. Bakırcılar çarşısında çekiç sesinden geçilmezdi… Ben 46 yıldır bu mesleği yapıyorum, baba mesleği diyor ve ekliyor; Babamda babasından öğrenmiş. 10 yaşından beri bu işle uğraşan ve çok mutlu olduğunu anlatan Muzaffer Amca meslek adına oldukça endişeli. Kiraların ve yeni nesil makinelerin pahalı olduğunu, artık kimsenin bakır kullanmadığını anlatan Göre; zamanla kalaycılığın yok olacağından bahsediyor. Geçmişte çeyiz setlerinin bakırdan olduğunu ve oldukça değerli olduğunu tekrar tekrar söylüyor. Çırağı olmayan Muzaffer Usta kazancından oldukça memnun görünüyor. Herhangi bir kalaycı birliği olmadığından fiyatları kendi belirliyor.

Kalaycılığın Geleceği

Artık kömür ve körük yerine, doğal gaza geçen Muzaffer Amca; “kalaycılığın Türk kültürünün bir parçası olduğunu ve artık usta yetiştiremeyen bu meslekte herhangi bir değişim yaşanmaz ise geleceği hiçte iç açıcı olmyacak.”diyor.


Kaynakça:https://medium.com/sec402/ge%C3%A7mi%CC%87%C5%9Ften-g%C3%BCn%C3%BCm%C3%BCze-kalaycilik-977dbf789017

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sanat

Sanat

Zanaat