Sanat

👉NG 

Okuma Tiyatrosu

Tiyatro Nedir?

Herhangi bir olay, durum veya tasarının sahnede canlandırılması amacı ile yazılmış eserlere dramatik metinler denir. Bu metinlerin sahnede canlandırılması ile ortaya çıkan sanat da tiyatro olarak adlandırılır. Tiyatro kelimesi Eski Yunan'da "bir oyunun onandığı yer"i karşılamaktaydı. Tiyatro belirli bir metne dayalı olarak sahnelendiği için hem edebi bir tür hem de güzel sanatların bir dalı olarak değerlendirilir. Tiyatro metinleri genellikle sahnede canlandırılmak üzere yazılır ancak nadir de olsa sadece okunmak üzere kaleme alınmış tiyatro eserleri de bulunmaktadır.

Okuma Tiyatrosu Nedir?




Sahnelenmesi zor ya da felsefi ağırlığı fazla metinlerin oyuncuların repliklerini metinden okuyarak sahnelemeleri yöntemi, şeklinde bir tanımı olsa da; herhangi bir metin de okuma tiyatrosu şeklinde sergilenebilir. Sahnede okuma tiyatrosunu yönlendiren biri daha, oyunu yöneten kişi konumunda, bulunur ve sahnede gösterilmeyen ya da parantez içi olarak bahsedilen yerleri okuyarak daha iyi anlaşılmasını sağlar.

Dekor, makyaj ve kostüm isteğe bağlı olarak kullanılabilir ama sahnede devinim yoktur. Oyundaki bölümlere göre oyuncuların belli başlı pozisyonları almaları gerekebilir. 

Günümüzde artık pek yaygın olmayan "Radyo Tiyatrosu"na benzer.

İş Sanat'ın YouTube kanalında paylaştığı bir dizi okuma tiyatrosu var ve düzenli bir şekilde yenileri ekleniyor. Bir göz atmak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz: https://www.youtube.com/playlist?list=PLAIhMHxsOVxntXrd6DtYCmX2U6hp0J0_q




Okuma tiyatrosu bazı insanlara göre sadece tiyatro sanatçılarının işlerini kolaylaştırmak için uydurdukları bir şey gibi fakat ben bu düşünceye katılmıyorum. Biraz sesli kitap olayına benzese de birçok yönden de farklı. Bir oyunu hem sahneleniyor gibi dinleyip hem de okuyor gibi hayal edebiliyorsunuz. Sinema kadar hayal gücünü yok etmiyor fakat kitap kadar da açık bırakmıyor. Kendine has bir olay ve herkesin denemesini tavsiye ederim. 



Kaynakça:

https://www.turkedebiyati.org/tiyatro-nedir.html

https://www.fikriyat.com/kultur-sanat/2017/08/07/devlet-tiyatrolarindan-okuma-tiyatrosu

https://www.uludagsozluk.com/k/okuma-tiyatrosu/

https://www.youtube.com/playlist?list=PLAIhMHxsOVxntXrd6DtYCmX2U6hp0J0_q

https://www.issanat.com.tr/?carousel_clicked=1

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sanat

Spor