Sanat

👉NG

Karakalem

Karakalem Sanatı; kurşun, kömür, grafit gibi çizim araçları ile çizilen resimdir. Pek çoğu doğada bulunan, geniş malzeme yelpazesi nedeniyle en eski sanat dallarından biridir.

Resim yapmak isteyen bir insanın öğrenmesi gereken en temel teknik karakalem tekniğidir. Karakalem çizimleri yeni başlayanlar için ilk olarak karakalem obje çizimleri yani karakalem natürmort çalışmalar olmalıdır. Karakalem basit çizimler yapılmak isteniyorsa karakalem obje çizimleri yapılabilir. El becerilerinin gelişmesi açısından önemli bir adımdır. Karakalem natürmort eski çağlardan beri yapılan bir resim sanatıdır. Bu doğrultuda karakalem vazo çizmek ya da karakalem meyve tabağı çizmek ilk karakalem resim çalışması açısından doğru bir tercih olabilir.


Çalışmada koyu siyah, siyah tonları, gri gibi renk geçişleri verilebilmektedir. Kömür kalemi söğüt ya da asma dalları yakılarak üretilen bir çizim malzemesidir. Kullanımı zor ve kirleticidir. Kurşun kalemler, karakalem çizimlerinde oldukça pratik yardımcılardır. Etrafındaki ahşap kaplama sayesinde kolay kırılmayacak ve elleriniz fazla kirlenmeyecektir. Kurşun kalemler B ve H serisi olarak ayrılmaktadır. Karakalem çizimi için kullanılacak olan karakalem kalem seti B serisidir. B serisi kurşun kalemlerde, kalem üzerindeki sayı değeri düştükçe sertlik seviyesi de artmaktadır. 


Çeşitli sanat görüşlerine rağmen karakalem realizm (gerçekçilik) olgusunun en kalıcı tekniğidir.Ressamların değişken tarzları olmasına rağmen en belirgin üsluplar; tarama,karalama ve tonlamadır. Sanatçıların dünyasında füzen kalem hariç parmakla deseni ezmek hoş karşılanmamaktadır.



Kaynakça:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Spor

Zanaat