Sanat

👉NG

Heykelcilik

Heykel, sanatsal bakış açısıyla meydana getirilmiş üç boyutlu formlara denir. Heykel temelde mekânın kapsanması, kavranması ve mekân ile ilişki kurulması ile ilgilenir.

Genellikle insan, hayvan ya da nesnelerin heykelleri yapılır. Taş ve ahşap gibi malzemelerden yontularak yapılabileceği gibi, kil, balmumu gibi ara malzemelerden modellenerek, bronz ve tunç gibi metallerden dökülebilir. Büst, rölyef ve tors gibi heykel türleri vardır.



Heykelin Tarihçesi

Heykel sanatı dünyanın en eski sanatlarından biridir ancak bu sanatın ne kadar eskiye dayandığı tam olarak bilinmemektedir. Çeşitli arkeolojik bulgularda mağara döneminde bile heykel sanatına dair izlere rastlanmıştır.

Tarihi araştırmalara göre heykel sanatını dünyaya getiren asıl unsur inanç faktörüdür. Tarihteki ilk heykellerin ibadet amaçlı yapılan put gibi nesneler olduğu düşünülmektedir. Tarihteki ilk heykeller ağaç ve taştan yapılmıştır.

Tarihte heykel sanatını şekillendiren ve günümüzdeki halini almasına yön veren 3 büyük heykel sanatı kültürü vardır: Mısır heykelciliği, Yunan heykelciliği ve Roma heykelciliği.

Mısır Heykel Sanatı

Mezar anıtları ve çeşitli dini figürler ile başlayan Mısır heykelciliği en köklü heykel tarihlerinden birine sahiptir. Dünyanın en büyük heykellerinden biri olan Sfenks heykeli yüzyıllar önce Mısır’da yapılmıştır.

Yunan Heykel Sanatı

Yunan heykel sanatı kendi içinde üç bölüme ayrılmaktadır: Antik çağ, klasik çağ ve helenistik çağ.

-Antik çağda kil, taş ve kemik kullanılarak yapılan üç boyutlu estetik nesnelerin temelinde inanç faktörü yer almaktadır. Bu heykeller çoğunlukla Yunan tanrılarıdır.

-Klasik çağda ise tanrı heykellerinin arttığı gözlemlenmiştir. Bu dönemin en ünlü heykeli fildişinden yapılan Athena heykelidir.



-Helenistik çağda birçok sanat keskin hatlarla şekillenmeye başlamıştır ve bu dönemin en ünlü sanatı heykeldir. Helenistik çağda dış görünüşe ve gerçekçiliğe önem verilen, tanrıları, hükümdarları ve savaş kahramanlarını temsil eden çeşitli heykeller yapılmıştır. Bu dönemin ünlü eserleri arasında Venus de Milo ve Menelaos ile Patroklos gibi isimler yer almaktadır.

Roma Heykel Sanatı

Romalılar heykel sanatında Yunan heykelciliğini taklit etmişlerdir. Özgün bir sanat anlayışına sahip olamamalarına rağmen bu alanda çeşitli eserler vermişlerdir. İstanbul'da Theodosius Dikilitaşı, bu eserlerden biridir ve Bizans döneminden kalmadır.

Heykelcilikte Usul ve Teknikler

Heykelci hem çizici hem de uygulayıcıdır. Heykelcilerin bazıları sadece ellerine verilen şekilleri ya oyarlar veya dökerler. Heykelcilikte; oyma, biçimleme, inşa ve birleştirme, döküm, bitirme gibi teknikler vardır.

Eksiltme (Yontma)


Heykelci tek parça bir kütleyi istenen düzen içinde şekillendirir. Taş ve ahşap heykelcilikte bu usul kullanılır.

Manipülasyon (Modelleme/biçimleme)

Şekillendirilebilir heykel malzemelerinin elle ya da çeşitli aletlerle biçimlendirilmesi. Bunların maddesi kil, balmumu ve alçıdır.

Birleştirme (Yapılandırma/inşa)

Önceden şekillendirilmiş malzeme ve parçaların usulüne uygun olarak bir araya getirilmesidir. Birleştirme heykelcilikte; kumaş, sac, çıta, kalas, formika, cam, ip, metal borular vb. maddeler kullanılır.

Yerine geçme (Döküm)

Kil, balmumu gibi ara malzemeyle yapılan heykellerin çeşitli döküm teknikleri kullanılarak; bronz gibi dayanıklı malzemeyle dökülmesidir.

Bitirme işi

Bitmiş heykelleri perdahlama, cilalama, boyama ve yaldızlama gibi uygulamaların yapılmasına denir.



Günümüzde Heykel ve Heykelcilik

İnsanların heykellere tapmaya başlamasından sonra, heykelcilik bir sanat ve ticaret metaı olmuştur. Yüzyıllarca insanlar, her çeşit malzeme ve maddelerden heykeller yapmışlar ve hatta bunları başkalarına satarak geçimlerini temin etmek yolunu tutmuşlardır. Arkeolojik kazılarda, çeşitli yörelerde bol miktarda bulunup müzelere konan heykeller bunu ispatlamaktadır. Bilhassa mermerden yapılan heykeller, günümüze kadar sanat özelliklerini korumuşlardır.


Kaynakça:

https://pbs.twimg.com/media/EWzZgIAX0AAGnwD.jpg:large

http://fethisekinheykelyarismasi.com/heykel-sanati-hakkinda/heykel-veya-heykelcilik-sanati/#:~:text=Heykel%20Sanat%C4%B1n%C4%B1n%20Tarih%C3%A7esi,heykel%20sanat%C4%B1na%20dair%20izlere%20rastlanm%C4%B1%C5%9Ft%C4%B1r.&text=Tarihteki%20ilk%20heykeller%20a%C4%9Fa%C3%A7%20ve%20ta%C5%9Ftan%20yap%C4%B1lm%C4%B1%C5%9Ft%C4%B1r.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Heykel

https://img-s2.onedio.com/id-57d94c7df3572d2e23f436fb/rev-0/w-635/listing/f-jpg-webp/s-88d5f07ebb89bfba05f35d4976f0949b85a25a20.webp

https://img-s1.onedio.com/id-53fe23eff50ea1e72e1178ca/rev-0/w-635/listing/f-jpg-webp/s-5b42d0dff7869f0da73712d69d40db320aa3389b.webp

https://img-s2.onedio.com/id-53fe1c39f5effc9e420c0679/rev-0/w-635/listing/f-jpg-webp/s-52a268994260590914c043d60a89d4f2da3c3da0.webp

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sanat

Spor

Sanat