Spor

👉YK

Satranç Boksu 

Satranç Boksu Kim Tarafından Bulunmuştur?

Adı, etimolojik olarak, İngilizcedeki “satranç” (chess) ve “boks” (boxing) kelimelerinden gelen Chess Boxing, Hollandalı Iepe Rubingh tarafından icat edilmiş olan bir spor dalıdır.


Satranç Boksu'nun Adı Neyden Esinlenilmiştir ?

Lepe Rubingh, Satranç Boksu'nu  icat ederken Enki Bilal’in Nikopol Üçlemesi adlı serisinin üçüncü kitabı olan Soğuk Ekvator adlı çizgi romanda yer alan bir bölümden esinlenmiştir.



Satranç Boksu Nedir ?

Satranç boksu, satranç ve boks sporunun bir araya gelmesi ile meydana gelen fiziksel güç, zeka, cesaret ve strateji yetenekleri gerektiren mükemmel bir spor branşıdır.


Satranç Boksu'nun Amacı Nedir ?

Satranç boksunun amacı, rakibinizi alternatif satranç veya boks turlarında yenmektir. Maçlar, satrancın matı kontrol etmek veya hükmen kaybetmek için aşağı inmesi ve bir durdurma veya puan kararıyla boks ile her iki disiplinden de kazanılabilir.



Satranç Boksu  Kaç Yılından Beri Faaliyettedir?

Satranç Boksu 1992 yılından beri faaliyettedir ve hem beyin hem de kas gücü gerektiren bir spordur. 1992’den beri spor, İngiltere, Almanya, Hollanda, Fransa, Rusya ve Japonya gibi ülkelerin tümü yeni sporu benimseyerek küreselleşti. 


İlk Resmi Maç Nerede Ne Zaman Oynanmıştır ?   

İlk resmi maç 14 Kasım 2003'te Hollanda'da Paradiso Arena'da , oyunun mucidi Lepe Rubingh ile arkadaşı Jean Luis Veenstra arasında gerçekleşmiştir. Kazanan 11. Raundun sonunda rakibinin zamanı bitmesi nedeniyle Lepe Rubingh olmuştur.



Satranç Boksu Nasıl Oynanır ?

Oyuncular satranç boksunda kafa kafaya gider ve maç dört dakikalık bir satranç turuyla başlar. Oyuncular daha sonra tekrar satranç tahtasına dönmeden önce üç dakikalık bir boks turu için ringe giderler. Maç, turlar arasında 1 dakikalık aralıklarla toplam 11 turdan (6 tur satranç ve 5 tur boks) oluşur.

Satranç Boksu'nda Puanlama Nasıldır?

Boks turları, normal bir boks maçına göre puanlanır. Satranç oyunu bir sonuç görmedikçe – ki bu sporda çok nadirdir – o zaman oyun boks puanlarına geri dönecektir. Boksun berabere olması durumunda, galibiyet siyah satranç taşlarını oynayan oyuncuya gider. 


 Kaynakça










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sanat

Spor

Sanat